Ούζο - Τσίπουρο - National Greek Drink - OUZO and TSIPOURO
http://www.tsantali.gr
Τι είναι το ούζο ; T ι είναι το τσίπουρο ;
Πρόκειται για δύο παραδοσιακά αποστάγματα, αποκλειστικά Ελληνικά και δεμένα με το πνεύμα, τη φιλοσοφία αλλά και τον τρόπο ζωής του Έλληνα.
Το ούζο , είναι απόσταγμα αλκοόλης γεωργικής προελεύσεως, μαζί με αρωματικά φυτά όπως ο γλυκάνισος, ο μάραθος, ο αστεροειδής γλυκάνισος, ο κορίανδρος, η ρίζα αγγελικής, το φλαμούρι, το κάρδαμο (για παράδειγμα, για την δημιουργία του γνωστού σε όλους ούζο Τσάνταλη , χρησιμοποιούνται όλοι οι παραπάνω αρωματικοί σπόροι και βότανα). Η γοητεία γενικότερα του ούζου, οφείλεται στη μυστική συνταγή που ακολουθεί ο κάθε παραγωγός και η οποία παραδίδεται σαν κληρονομιά από γενιά σε γενιά, με αποτέλεσμα τη δημιουργία διαφορετικών γεύσεων … προς τέρψη των απανταχού … ουζόφιλων. Το ούζο παρουσιάζει με την προσθήκη νερού ή πάγου ένα λευκό θόλωμα.
Το τσίπουρο , είναι απόσταγμα στεμφύλων των σταφυλιών (δηλ, των τσίπουρων). Κατά τη διαδικασία της απόσταξης είναι δυνατόν, όπως συνηθίζεται στη βόρεια Ελλάδα, να προστεθούν σπόροι από γλυκάνισο ή μάραθο, οπότε πρόκειται για το λεγόμενο … γλυκανισάτο τσίπουρο που με την απόσταξη νερού ή πάγου παρουσιάζει ένα λευκό θόλωμα, π.χ. Μακεδονικό Τσίπουρο Τσάνταλη .
Στη Νότια Ελλάδα, ακολουθείται ή ίδια διαδικασία παραγωγής τσίπουρου, με τη διαφορά ότι κατά τη διαδικασία της απόσταξης δεν προστίθεται γλυκάνισος ή μάραθος. Το μη γλυκανισάτο λοιπόν τσίπουρο δεν παρουσιάζει λευκό θόλωμα με την προσθήκη νερού ή πάγου, π.χ. Αγιορείτικο Τσίπουρο Τσάνταλη.
======================================